Dinkelbröd

2 Jan

På Twitterförfrågan:

Mitas grova dinkelbröd

Det här receptet blir 2 bröd. Ugnstemp 175 grader.

OBS att dinkelmjöl blir bäst om man bearbetar degen ordentligt, helst med maskin!

  • ½ pkt jäst
  • 6 dl ljummet vatten
  • ½ dl olivolja
  • 2 krm havssalt (jag tycker det blir för fjuttigt och brukar ta typ 2 tsk)
  • 1 stor morot
  • 1 msk akaciahonung
  • 1½ dl hela, kokta dinkelkorn
  • 15 dl siktat dinkelmjöl
  • 1 dl blandade frön, t ex pumpa- eller solrosfrön (brukar skippa detta för de bara åker av ändå)

Börja med att koka dinkelkornen i 20 min och låt dem rinna av. Skala o riv moroten. Värm vattnet och rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt, morot, honung och dinkelkorn. Arbeta ner mjölet efterhand. Låt degen jäsa i 45 min.

Smörj två formar, häll ner degen o strö på de blandade fröna. Låt jäsa i ytterligare 30 min.

Grädda i mitten av ugnen i 40 min och låt brödet svalna på gallret

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: