Dinkelbröd

26 Jan

Har experimentbakat lite på eftermiddagen. Förut brukade jag alltid baka ett dinkelbröd med siktat dinkelmjöl, morötter och hela dinkelkorn i, som man bakar i formar. Frös in i skivor och åt det jämt. Sen jag flyttade har jag bara bakat det några gånger och alla gånger har det blivit totalt misslyckat! Degigt och smuligt och konstigt, jag vet inte vad det beror på. Nu tänkte jag att jag skulle testa ett annat recept och metod och så här gjorde jag.

Dinkelbröd 1 st

25 gr jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
1 msk olivolja
1 msk flytande honung
Drygt en näve solrosfrökärnor eller nåt annat smask du vill ha in
250 gr fullkornsdinkelmjöl
250 gr siktat dinkelmjöl

Rör ut jästen i ljumnat vatten, blanda ner olja och honung och solrosfrökärnorna. Arbeta in fullkornsdinkeln först och tillsätt sedan dinkelsikten lite i taget + saltet. Om du har maskin, så arbeta degen ca 5 minuter. Kom ihåg att dinkelmjöl är lite mer svårflörtat än vanligt vetemjöl. Jag har ingen maskin, så jag tog upp degen på lätt oljat bord och knådade utav bara attan en bra stund. Knåda ut med handloven, vänd 45 grader, vik över, knåda o s v. Sen lägger du degen i en bunke, täcker med handduk eller plastfilm och låter jäsa ca 30 minuter eller till dubbel storlek.

Stjälp sedan upp degen på mjölat bord och tryck liksom ner den med knogarna igen (det här såg jag på Hela England bakar, vet inte om det gjorde nån skillnad..) sen knådar du den igen lika som tidigare, vik, knåda uut, vänd, vik, knåda uut o s v några gånger. Sedan formade jag en fin rund bulle och la den i en flätad korg för att jäsa en hel timme till.

Sätt ugnen på 225 grader och sätt in en plåt längst ner i ugnen så den blir het. Stjälp försiktigt upp bullen ur korgen på en bakplåtspappersklädd plåt och sen ska man egentligen skåra brödet på nåt trevligt sätt, men det glömde jag! Sätt in plåten mitt i ugnen och precis innan du stänger luckan så häller du lite kallt vatten på plåten som står på botten av ugnen. Detta ska tydligen ge fin skorpa på brödet. Funkade för mig i alla fall, det blev en jättegod skorpa! Grädda i ca en halvtimme tills brödet fått fin färg. Låt svalna på galler.
Dinkelbröd

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: