Hormonkriget, #013

4 Feb

Jag är i krig med min kropp känns det som. Kalla det hormonkrig. Kalla det klimakterium. Klimakterium. Det finns väl knappt nåt ord i det svenska språket som är så bespottat och hånat.

– ”Klimakteriekärring!” Ett skällsord som yngre (både män och kvinnor) och äldre (män) gärna tar till för att sätta en bestämd, lite äldre kvinna, på plats. En kvinna som vet vad det vill säga att vara i klimakteriet använder det nog knappast som skällsord. Jag önskar det fanns nåt bättre ord för att beskriva det som händer i kroppen när östrogenet är på upphällningen. Jag har inget bättre ord i alla fall. Jag vet inte varför tillståndet är så hånat. Jag är för sjutton samma människa bara det att det händer saker i kroppen på mig som jag inte kan hjälpa!

Jag vet bara att de tre år jag nu ätit östrogentabletter har varit en välsignelse. Människan som existerade ett tag före det, var helt enkelt inte jag. Men nu är det ju så att skrämselpropagandan för den (minimalt vad jag tror) ökade risken för bröstcancer om man äter östrogen för länge, fick mig nyligen att tänka att jag nog måste prova nåt annat. Sagt och gjort, jag läste på och hittade en kräm som heter ProgesterAll som innehåller ett naturligt progesteron som ska boosta den egna tillverkningen av östrogen och kanske räcka till för att häva besvären. Jag hade en förpackning med piller för tre månader kvar att hämta ut på apoteket, men istället började jag med krämen för 14 dar sedan.

Och jag har försökt, men nej. Redan efter nån dag började helvetet igen. För den som aldrig haft en värmevallning är det svårt att förklara hur det känns. Det värsta är inte att svettas tycker jag, utan  hur det känns före. Det är en obehagskänsla som börjar nånstans i bröstet, sprider sig i hela kroppen, det blir nästan svårt att andas, jag blir varmare och varmare och sen bryter en svettattack ut som varar en stund. Ok, det kan jag kanske stå ut med några gånger per dag även om det är läskigt, men när jag vaknar flera gånger per natt av nån slags panikkänsla så är det fan inte kul. Först det här trycket över bröstet, det är det jag vaknar av, sen kommer svetten och jag förstår vad det var jag vaknade av. Sömnen blir helt sönderhuggen. Dessutom känner jag mig grinig, elak och låg – liksom ingen lust med något alls. Och kom ihop mig med min bästa jobbkollega också härom dagen så jag stod och skrek åt honom. Inte heller kul.

Morgon och kväll skulle jag massera in en liten klutt med kräm och inte vet jag om jag skulle mått ännu värre utan detta, men tydligen biter inte krämjäveln på mig eller så orkar jag inte vänta 26 dar (som är perioden man ska köra först innan man tar paus 5 dar). Men det stod också i mina anvisningar att om man har för lite östrogen för att krämen ska hjälpa så måste man eventuellt tillföra det också. Och då är vi ju tillbaka på ruta ett. OCH JAG STÅR INTE UT LÄNGRE…

I morse gick jag till apoteket direkt de öppnade och hämtade ut förpackningen med Trivina och slukade piller 1 på en gång. Om nån månad får jag ringa gyn och fråga om de kan vara så snälla och skriva ut för ett år till. Jag vill leva, inte överleva.

Så om några dar är jag förhoppningsvis nog kåt, glad och tacksam igen !

Annonser

3 svar to “Hormonkriget, #013”

 1. Nemo februari 5, 2013 den 7:32 e m #

  Nuuuu…ser jag ju att du är på banan igen – hopp in i RSS-flödet. Du har en av de mest tilltalande bloggar jag läst. Modiga texter. Känslofyllda… me like!

  • Anna Kristina februari 5, 2013 den 7:41 e m #

   Men tack snälla du, vad glad jag blir! Jag har ju varit urusel på att blogga på senare år men hoppade på #blogg100-utmaningen jag också och hoppas jag kan hålla i det här nu. 🙂

  • Anna Kristina februari 5, 2013 den 7:42 e m #

   Och känslofyllda – det är väl hormonerna! Höhö..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: